Acupunctuur

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn er twee aspecten in de wereld, het Yin en het Yang. Het zijn 2 fasen van een cyclische beweging waarin het één in het ander eindeloos verandert. Die 2 tegenwerkende krachten vormen een dynamisch evenwicht dat steeds verandert.

Piet Struyven

OsteoPiet

dierenarts, osteopaat en acupuncturist

Paarden Acupunctuur

Acupunctuur voor paarden

Acupunctuur is een behandelmethode met als doel het lichaam weer in balans te brengen. Het behoort tot de traditionele Chinese geneeskunde.
De behandeling vindt plaats door het plaatsen van naalden op de behandelpunten. Deze richt zich meestal op de meridianen, de energiebanen in het lichaam. De meridianen en de organen die hierbij horen worden door de naalden gestimuleerd waardoor het lichaam weer meer in balans wordt bebracht.

Acupunctuur voor paarden

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn er twee aspecten in de wereld, het Yin en het Yang. Het zijn 2 fasen van een cyclische beweging waarin het één in het ander eindeloos verandert. Die 2 tegenwerkende krachten vormen een dynamisch evenwicht dat steeds verandert. Het Yang is in de oppervlakte van het lichaam als bescherming tegen uitwendige pathogene factoren. Het Yin is dieper en binnen gelegen en dient vooral om te voeden. Yang is energie en Yin is de materie.

De Chinezen maken gebruik van de 5 elementen: hout - vuur - aarde - metaal - water .
Zoals tussen Yin en Yang bestaan er ook interacties tussen die 5 elementen. Alles moet samenwerken zodat er een evenwicht ontstaat.
De energie stroomt door de meridianen en hebben afwisselend een Yin en Yang polariteit volgens de meridiaan waarin zij stromen.

Indien er een onevenwicht optreedt zal er een blokkade t.h.v. meerdere acupunctuurpunten optreden. Door de juiste acupunctuurpunten aan te prikken kan men de blokkade opheffen en zo de balans herstellen.


Anti-ontstekings effect

Bij de vrijstelling van beta-endorphine door de hypofyse wordt er ACTH (=adrenocorticotroop hormoon) vrijgesteld waardoor er cortisol wordt vrijgesteld door de bijnier. Dit verklaart het anti-ontstekings effect van acupunctuur. 
                                                                                                             

Acupunctuur kan ook gebruikt worden bij vruchtbaarheidsproblemen, hormonale problemen, lever-,  maag-, milt-, darm-, nierproblematiek.

In de acupunctuurpunten kan men ook biologische produkten injecteren om een nog betere bioregulatie te verkrijgen, dit noemt men biopunctuur.